Жуниак: Населението трябва да се ваксинира, за да пътува

Александър де Жуниак, директор на IATA

14:28 | 26 ноември 2020
Обновен: 14:40 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сигурно знаете, че хипотезата ни за следващата година е базирана на очакване на ваксина в средата на 2021г. Това не е неразумно.

Трябва да имаме достатъчна част от населението, което да е ваксинирано, за да могат страните да се почувстват спокойни и да вдигнат всички ограничения за пътувания.

За да помогнат да се рестартира въздушният трафик.

Междувременно докато ваксината стане налична, предлагаме систематично тестване на пътниците.

И в тази връзка все още предстои да убедим правителствата. Има движения, има напредък в това отношение. Но бихме могли да побързаме.

Съчетанието на тестове и ваксина, плюс рамка, която разработваме за удостоверяване, че всичко е наред, с добри резултати, които могат да бъдат предоставени на правителствата и т.н., тези три компонента ще са ситуацията, в  която ще живеем през 2021 и 2022г.

Това ще бъде условието за добър и силен старт на индустрията.

Откъм разходи финансовите пазари да доста оптимистично настроени. Така че има светлина в края на тунела, но не веднага.

 

Работим в две посоки – първо в рамките на нашата организация на авиокомпаниите заедно със СЗО и здравните власти, за да създадем протоколи за тестване и насоки за прилагането им за правителствата, когато се прилага системно тестване на пътниците.

Това е готово, излезе и сега трябва да убедим всяка държава по света да го приеме.

Второ, работим с 21 ключови страни в авиацията да приемат тези мерки, както направихме през май, когато за пръв път рестартирахме индустрията като приложихме мерките, които познавате – маски, мерене на температура, децинфекция на самолетите.

238 страни и територии вече приеха тези мерки от май.

Сега работи по одобрението от същите държави и територии на насоките, които сме написали и тестваме под шапката на ICAO.

Ще стане.

Но това са нови технологии и не бива да се изненадваме, че понеже са нови – от октомври, на правителствата им трябва време да бъдат убедени.