Тони Блеър: САЩ и Великобритания да се договорят за климата

Тони Блеър, бивш министър председател на Великобритания

11:47 | 12 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Важното е, че ще има възраждане на многостранните отношения по редица различни въпроси.

Трансатлантическият договор ще бъде съживен и поставен отново на масата за преговори като важен за американската администрация фактор.

Ще има подновяване на ангажиментите към СЗО и особено на разговорите по климатичните промени.

Америка ще поеме отново напред в тази област. Това ще е голяма промяна.

Освен това смятам, че хората ще искат да възобновят отношенията си с администрацията в опит да се решат проблеми като бъдещите отношения с Китай, или как хората се вписват в тях. Хората смятат, че ще има повече стабилност и предвидимост, че ще има подновяване на традиционните съюзи.

Но честно казано, за повечето неща, хората просто ще изчакат да видят какво ще стане.

 

Макар Доналд Тръмп силно да подкрепя Brexit, а Борис Джонсън стана премиер в резултат на Brexit, преговорите по търговското споразумение между двете страни ще са продължителни, независимо кой управлява САЩ. Важен фактор е и въпросът за Северна Ирландия, а Джо Байдън го следи отблизо и винаги е подкрепял споразумението от Белфаст, което договори моето правителство.

След това идва въпросът с климатичните промени, по който Борис Джонсън не е имал възможност да разговаря с американската администрация.

Това е консенсусен въпрос в британската политика.

Великобритания беше избрана да застане начело на медународния преговорен форум от този до следващия декември.

Въпреки миналото, свързано с Brexit, Съединените щати и Великобритания имат силни връзки, силни системни връзки във военно, в разузнавателно, в търговско и бизнес отношение.

И при наличието на толкова мащабен поблем какъвто е климата, настоящото правителство на Великобритания и тази администрация в САЩ ще са на една позиция.