Citigroup: Байдън и Синята вълна в Сената биха подобрили цикличната прогноза

Джоана Чуа, главен икономист за Азия, Citigroup Global Markets

13:40 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Фактът, че Китай води възстановяването в пандемията е стара новина. Е, колкото повече е несигурността от коронавируса, толкова повече делът на Китай и някои икономики наоколо ще се възползват от търсенето на технологии.

Например имахме по-добър от очаквания ръст на БВП в Тайван. Хонконг също се представи над очакванията. Корейските данни също изглеждат по-добре.

Доколкото азиатският регион се подобрява след вируса, този процес ще се разширява, докато вирусът шества по света.

Когато се появи по-ясно решение около ваксината, бихме могли да очакваме подновяване на търговията около нея. Но в момента нещата са малко по-несигурни.

Търсенето в Китай продължава да води. Може би ако има промяна в очакванията за американските политики след изборите, ако Байдън спечели, ако имаме Синя вълна в Сената, тогава средсносрочната циклична прогноза в САЩ ще се подобри. Главно заради новия политически цикъл.

И затова ще има ориентация не само към Китай, но и малко към САЩ.

Европа е малко по встрани.

Но определено подобрението в Китай и Азия е в развитие, определено ако Байдън спечели. Но не очаквам значителни промени във външнополитическите отношения САЩ-Китай. Защото стратегическото противопоставяне остава, без значение кой печели.

Но ако имаме по-малко волатилна, по-подредена рамка, основана на правилата при американско-китайските отношения, това би дало малко облекчение за азиатските активи.

Например в Китай все още има континентални компании, които се придържат към долара и бихме могли да очакваме пренасочване към юани, ако имаме по-ясни резултати в САЩ и преминаване към администрация на Байдън.