Не риболовът е спорния въпрос в Brexit

Филип Ламбер, депутат от Европейския парламент

15:21 | 27 октомври 2020
Обновен: 15:24 | 27 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не е риболовът, той е символичен въпрос, но с малки икономически последици. Истинският спор е за равните условия и начинът на прилагането им. Така че въпросът е управленски и е свързан с наредбите за равни конкурентни условия.

Това са основни пречки, защото Обединеното кралство не иска да бъде принуждавано да се съобразява със законите на ЕС. Но от друга страна, ако иска да запази своя достъп до единния пазар, трябва да по един или друг начин да се съобразява с тях. Но как да се случи без хардлайнерите да загубят авторитета си – ето това е основният въпрос.

В момента Обединеното кралство е част от единния пазар и нямаме причини за недоволство. Разбира се не одобряваме някои разпоредби от британското трудово законодателство. Но от екологична гледна точка, Великобритания действа по-проактивно от някои страни членки, като Германия. Така че не се притеснявам от това, особено след като говорим за търговия на стоки, а не на услуги.

Великобритания се намира в катастрофална позиция и е вярно, е липсата на сделка ще навреди повече на тях, отколкото на нас. Но не мисля, че ще подпишем споразумение по-лесно, като казваме, че Великобритания е притисната в ъгъла и само тя трябва да направи отстъпки. Бих се въздържал от подобен език, защото тази сделка ще бъде от полза и на двете страни.