За какво да следим на пленума в Китай

Том Макензи, Bloomberg

17:30 | 26 октомври 2020
Обновен: 18:51 | 26 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Си и неговият високопоставен кръг има големи планове, които ще чуем от китайската столица в следващите 4 дни. Няма да имаме пълен поглед върху детайлите от 5-годишния план до началото на следващата година, когато официално го приемат.

Очакваме поне малко информация в следващите няколко дни.

Имаме представа за какво ще говорят от срещите си с хора, близки от тези, които решават.

Това е новият петгодишен план от 2021 до 2025г.

Ще заложат и визията за икономическата политика на Китай дод 2035 - още 15г напред.

Фокусът ще бъде върху двойното циркулиране - това е политиката, която Си Дзинпин се опитва да прокара от няколко месеца. Интересно ще бъде да разберем как ще променят производството в Китай към вътрешния потребител.

Те искат да насърчат вътрешното потребление. Би трябвало да очакваме промяна в начина на производство, в посоката на производство.

Научаваме от много източници, че ще искат да продължат отварянето на пазарите. Бил офинансови или услуги. Вниманието ще се насочи върху допълнителните стъпки в това отношение и конкретните мерки, които може да увеличат и насърчат още повече чуждите инвестиции.

Ще следим и дали ще поставят цел на растежа.

В последния петгодишен план той бе 6,5%. Тази година обаче не поставиха цел заради пандемията.

Morgan Stanley казва, че би трябвало да им трябва поне 4,5% ръст, за да изпълнят дългосрочната си цел - да станат страна с високи доходи.

Според банката цел от около 5% би била достатъчна.

Що се отнася до плана до 2035г - той е по-скоро политическа визия. Но пак ще има някакви насоки по нея.

Ще следим и за технологични иновации. Какво ще направят, за да поемат лидерската позиция, а те го искат - в области като изкуствен интелект, квантови компютри и роботика. Всякакви детайли в тях ще са от изключително значение за инвеститорите. Както за въглеродните цели.

Китай иска да стане въглуродно неутрален до 2060г. Какво означава това като инвестиции и как правителството ще финансира сектори като производство на слънчева и вятърна енергия в следващите 5г.