Рибата стана разменната монета за Brexit

Бари Дийз, главен изпълнителен директор на Националната федерация на рибарските организации във Великобритания

16:49 | 15 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Вярно е, че риболовът се смяташе за не особено важен през 70-те години и това ни докара 40 години в капана на общата политика за рибарството при неблагоприятни условия. Този път риболовът наистина е станал символ на Брекзит.

За много от търговските проблеми на Брекзит ще са нужни години, дори десетилетия, преди да разберем какъв ще бъде истинският резултат.

За риболова ще знаем до края на годината дали имаме добра или лоша сделка.

В кабинета, в парламента и в цялата страна като цяло има разбиране, че риболовната индустрия е получила изключително лоша сделка през 70-те и сега има възможност да се поправи грешката.

Не, не като част от търговска сделка. ЕС има много много малко влияние върху рибата и се опитва изкуствено да я свърже с търговията, да каже - няма търговска сделка, освен ако не се отстъпите за рибата. Не мисля, че ще успеят.

Мога да разбера защо го използват.

Великобритания иска не нещо изключително. Това са просто нормални отношения между две държави, две крайбрежни държави, които обменят стоки.

Например сегашните отношения на ЕС с Норвегия, друга независима морска държава, са точно това, което искаме: ежегодни преговори за споразумение за риболов; достъп до флота на другия при договорени условия; квоти, които отразяват ресурсите във водите на другия. Абсолютно нормално. ЕС е този, който неотстъпва, мисля. ЕС e проблемната страна относно рибата.