Goldman: Изборите няма да се отразят на отчетите

Шармин Мосавар-Рахмани, Главен информационен директор на управление на богатството в Goldman Sachs

11:26 | 14 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът търгува в зависимост от фундаментите, което означава, че хората поглеждат напред и се питат какво правят американските компании.

Какъв растеж можем да очакваме, за да преминем през тежката фаза на тази пандемия? Иновациите, креативността и устойчивостта на американските компании.

И на този фон общото усещане е, че ще имаме разумни печалби дори и без закон за стимулите. Растежът през четвъртото тримесечие ще бъде поне около 3-4% и догодина ще включва това, за което говорим по отношение на допълнителните инфекции.

Да кажем че очакваме растеж от около 5-6% за следващата година. Това ще бъде голяма подкрепа за печалбите. Очакваме бавен, но продължителен спад при безработицата, а това ще бъде добре за потреблението. Вече има голяма промяна в много от икономическите индикатори след пропадането през април до там, където сме днес при продажбите на дребно, продажбите на жилища, виждаме го и при кандидатстването за ипотеки, при новите поръчки на индекса на производствената активност.

Всички показатели сочат към растеж. Дори и когато погледнем високо-честотните данни, виждаме лек застой.  Забелязахме лека несигурност заради стимулите, което колегите ми във Вашингтон определиха като лек удар, тъй като днес имаме стимули, на следващия ден нямаме.

А пазарът не реагира на новините винаги точно по същия начин, по който бихме очаквали. Но все пак има някаква преходна волатилност.

Дори и да не получим фискалния пакет сега, със сигурност ще получим нещо в началото на 2021. Пазарът започва да гледа отвъд изборите, но отчита, че ще имаме известна волатилност през изборните дни и вероятно още седмица след това.