Супер Марио навърши 35 години

Марио е главният герой в над 100 игри в различни системи за видеоигри

12:51 | 16 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На 13 септември 1985 г Super Mario Bros дебютира в системата за забавление на Nintendo. Оттогава е видео франчайз-бестселър за всички времена с продадени над 490 млн бройки от 1995 г насам, според фирмата за проучвания NDP.

Nintendo пуска нови игри в конзолата си Switch, плюс няколко онлайн събития в периода до март 2021.

Историята

През 1985г един 26-годишен водопроводчик от Ню Йорк с италиански произход стана лицето на видеоигра и промени начина, по който играехме. Целта на героите Марио и Луиджи бяха да останат живи.

Първоначално обаче Марио е дърводелец в аркадната игра Donkey King, а играта, за разлика от днес, когато се пише от дизайнери, е дело на програмисти, каза за CNN дизайнерът на Super Mario и Donkey King Шигеру Миямото.

„Опитвах се да използвам наличната технология, за да направя запомнящ се герой от няколко пиксела и така се роди Марио”.

За 35 години Марио се разви от 8-битов дърводелец в Donkey King до водопроводчик във висока резолюция през 2017 в Super Mario Odyssey, който кара мотор и се преобразява с лекота.

Вече е герой и на тематични паркове като Super Mario World в Япония и един в Холивуд, който се строи, но е очакван и в Super Mario Bros.35, която Nintendo ще пусне между 1 октомври и 31 март.