Спортисти и активисти

Джо Носера, Bloomberg

16:39 | 7 септември 2020
Автор: Мария Попова

Но ето кое е важно: NBA не се ограничи до това. Те искаха да направят нещо повече от това символично да не играят. В съблекалнята, Bucks се свързаха по телефона със заместник губернатора и главния прокурор на Уисконсин. Те бяха ясни в исканията си за план за действие. Осезаеми стъпки, които могат да се предприемат. Беше предложено, публично да обявят подкрепата си за законопроекта за реформи в полицията, който  беше предложен от губернатора на Уисконсин. И те го направиха.

В последвалите дни, играчите се срещаха помежду си, с представители на лигата и ръководители на профсъюзите. ЛеБрон Джеймс се обади на Барак Обама за съвет. Лигата и профсъюза публикуваха обща декларация, включваща редица нови инициативи. Те настояват, на всеки мач да има реклами, които показват гражданска ангажираност. А отборите обещаха да се опитат да използват своите зали като пунктове за гласуване на 3-ти ноември.

Преди, можехте да преброите на пръстите на едната си ръка спортисти като Мохамед Али или Карим Абдул Джабар, които с готовност говореха за несправедливостта и расизма. Сега това го правят цели асоциации. Това е напредък!