Колко е голям инвестиционният ентусиазъм по света

Симон Фоксмън, Bloomberg

13:56 | 25 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Само за да дам пример, ще ви отведа в Китай, където нови инвеститорски сметки се откриват с най-високия темп от 2015 и балона при акциите. Статистиката показва, че са открити 2.4 милиона нови сметки, а скокът тази година е от 6.5%.

Но бих могла да говоря за нарастването на инвеститорите на дребно за много от пазарите по света – можем да говорим за Индия, за Великобритания, за много електронни платформи за търговия, в които се регистрираха много нови сметки.

Можем да говорим и за огромния скок в търговските обеми в Азия, който се дължи на инвеститорите на дребно и е показателен за това колко голямо влияние оказват те на структурата на пазара.

Накъде се насочват парите?

Знаем, че идват от банкови сметки. В Турция сметките се изпразват заради приходите, които са като при реално отрицателни лихви и парите отиват към две основни неща.

При оценката си Bloomberg Intelligence направи анализ на нещата, които харесват инвеститорите на дребно – те харесват ниската доходност, високата волатилност и евтините акции.

Разговаряхме с Пол Маркъм и обсъдихме притесненията около авиокомпаниите.

Но те са пример за ниска доходност, това са имената, в които инвестират платформи като Робинхуд.

Явлението стои и зад известното повишение наблюдавано при индустриите с по-малка капитализация. САЩ, Китай и Япония са добри примери за анализ на този скок на фона на основните индекси.