Нормализацията в Близкия изток според Хохщайн, част 1

Амос Хохщайн, бивш специален пратеник на САЩ

15:41 | 21 август 2020
Обновен: 15:45 | 21 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Нормализацията между Израел и ОАЕ е важен напредък, който се подготвя от 10г. от няколко администрации. Един естествен напредък и сътрудничество между Израел и страните от Персийския залив в областта на отбраната и разузнаването, както и по енергийните въпроси. И сега явно процесът се формализира.

Смятам, че и други страни ще се включат.

Леко се съмнявам обаче Саудитска Арабия да се присъедини толкова бързо, както казва президентът Тръмп.

Израел и ОАЕ и другите страни от Персийския залив имат отдавна общи интереси спрямо Иран. Това бе една от основите на тези отношения.

Това бе бавен процес-близо 15г на увеличаващо се доверие в отношенията между двете страни. Помня, когато ОАЕ искаше да бъде домакин на международната агенция за възобновяеми източници. Участвах в някои от преговорите, когато въпросът беше, че Израел е член на организацията и затова се преговаряше, за да се осигури участието на министъра на енергетиката на първото заседание.

След това израелците присъстваха на събития в ОАЕ както инкогнито, така и официално.

Това бе процес на възприемане на света по един и същи начин.

Ясно е, че Иран тук е основен фактор.

Но смятам, че става дума за по-широко развитие на отношенията между двете страни и региона на Персийския залив и Израел, които гледат на тази част от света по един и същи начин. Не само спрямо Иран, но и в областта на сътрудничеството в икономическите въпроси, технологиите, енергетиката.

И така бе направена поредната стъпка в най-добре пазената тайна за тези отношения – те бяха обявени публично.