Има ли промяна в настроенията на пазара според Deutsche

Туан Хюн, гл. инвестиционен директор в Deutsche Bank Wealth Mgmt. Asia & Europe

14:45 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че днес пазарът анализира коментарите на Фед, в които естествено се говори за някои неизвестни в бъдеще, но това не е изненадващо. Така че могат да се направят някои изводи, но нищо не се е променило.

Динамиката

Ние все още сме оптимисти относно качествения ръст, който включва технологичните компании, но също и компаниите от здравеопазването.

От известно време ние категорично залагаме на тях.

Тази седмица видяхме Nasdaq да бележи върхове, а S&P 500 достигна исторически връх, а това се дължеше предимно на технологичните компании.

Смятаме, че това може да продължи, но, разбира се, все още има надежда да се открие ваксина, която може да ни върне някаква нормалност. Освен това, има надежда САЩ да постигнат споразумение за следващата финансова програма, така че възстановяването да продължи.

Валути

Факторите, довели до настоящото отслабване на долара са два.

Първо, нарастващия брой на заразените през последните няколко седмици. Но сега този брой намалява, което е добра новина. Второ, вече споменах, че пазарите сякаш са разочаровани от липсата на договореност за следващия финансов пакет и доларът поевтиня.

Нашият базов сценарий включва прогноза, че ще бъде постигнато споразумение, може би не в степента, в която искат демократите, но ако това стане, то поне в краткосрочен план ще защити американския долар.

Освен това, ако погледнем от техническата страна, изглежда доларът е прекалено продаван, така че е възможно и една чисто техническа реакция в това отношение. Нашата прогноза за долара през следващите няколко седмици или дори месеци е умерено позитивна.