Започна строежът на експерименталния реактор ITER

За да се приеме експериментът за валиден, реакторът трябва да произведе 10 пъти повече енергия, отколкото консумира, в продължение на 6 мин.

14:40 | 30 юли 2020
Обновен: 14:44 | 30 юли 2020
Автор: Силвия Грозева

Международният термоядрен експериментален реактор /ITER/ влезе в етап на строителство. Реакторът с ядрен синтез е едно от изключително скъпите „миниатюрни слънца”, които се разработват по света от 35г. и трябва да бъде готов след 5г.

За този период ще се инсталират всички основни части на реактора, ще бъдат интегрирани и готови за произведат първата плазма, която ще даде до 500 MW енергия за съвсем кратко време.

Съоръжението в ЮИ Франция, на 40 км северно от Екс-ан-Прованс се очаква да погълне 19 млрд евро. Комплексът заема площ от 47 хектара и  включва десетина сгради, сред които и 80м високият и 120 м дълъг токамак, който е в строеж.

Въпреки че няма да произвежда електричество, защото е експериментален и цели да наложи технологията на термоядрен синтез, стартът на строежа на ITER бе обявена за исторически момент от директора Бернар Биго.

„Представете си, ако този експеримент се окаже успешен. И ако намери приложение в промишлеността, ще сме създали източник на енергия, който е безопасен, не замърсява, не изхвърля въглеродни емисии и работи почти без отпадъци”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

„Той ще отговаря едновременно на нуждите на всички сфери на човечеството, на екологичните стандарти и ще запазва природните ресурси”.

Когато плазмата достигне 150 млн градуса по Целзий, започва процесът на ядрен синтез: малка част от масата ще бъде превърната в енергия под формата на бързи неутрони. Те ще позволят да се сгорещи вода до състояние на пара. В обикновена централа, тази пара би захранила турбините да произвеждат електричество. ITER обаче няма да участва в тази приложна фаза.

За да се приеме експериментът за валиден, реакторът трябва да произведе 10 пъти повече енергия, отколкото консумира, в продължение на 6 мин.

След това учените могат да преминат към производство на експериментален реактор за ток. Едва след това може да се построи първата търговска централа с ядрен синтез, което няма да е преди 2060г.

Международният договор за експерименталния реактор бе подписан през 2006г в Елисейския дворец в Париж.

В края на 2019г Fusion for Energy удължи договора за проект и строеж на реактора с консорциума Engage за 30 млн евро до 2025г.

В Engage влизат Assystem, Atkins, Egis, Empresarios Agrupados.

С образователна цел ITER показа компонентите и качи в сайта си указания как да се създадат с 3D принтер частите на реактора.

 

 

 

Компанията в момента е обявила и свободни работни места.