Хиляден протест в Хабаровск

Губернаторът Фургал бе арестуван на 9 юли за участие в престъпна група, за което не се признава за виновен

11:34 | 20 юли 2020
Автор: Силвия Грозева

Хиляди жители на руския град Хабаровск излязоха по улиците на протест срещу ареста на губернатора Сергей Фургал.

Акцията в Хабаровския край започна още в четвъртък с няколко хиляди, а в неделя в главния град се събраха около стотина души.

Фургал бе арестуван на 9 юли за участие в престъпна група и организиране на убийства, за които той не се признава за виновен.

Либералдемократът стана губернатор на изборите през 2018г, които спечели на балотаж срещу бившия управляващ провинцията, Шпорт, кандидат на управляващата партия.

Фургал бе отведен в ареста в Москва.

Протестите в руския Далечен изток показват задълбочаващия се разрив на управлението на Путин с опонентите му. В петък властите обискираха офисите на опозиционния лидер Алексей Навални и му забраниха да напуска Москва заради продължаващото разследване срещу него за клевета по адрес на участника във Втората световна война Игнат Артеменко.

На 15 юли полицията арестува близо 150 души, събрани в центъра на Москва срещу конституционните промени, които ще позволят на 67-годишния Путин да управлява още 2 мандата след края на сегашния през 2024г.

Протести избухнаха и срещу съветника на шефа на Роскосмос и бивш журналист във Ведомости и Комерсант Иван Сафронов, арестуван на 7 юли за държавна измяна в полза на Чехия, обвинение, което той отрича.