Рисковете за глобалните банки от новия закон в Хонконг

Селинда Уон, Bloomberg

13:17 | 10 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Те са изправени пред огромното предизвикателство да намалят потенциалния риск от нарушение на хонконгския закон за националната сигурност. И едновременно с това да спазят евентуалните американски санкции.

Нарушението на тези закони би могло да доведе до загубване на лиценз за работа или големи глоби.

Някои адвокати дори казаха, че тези закони може да принудят финансовите институции да избират да правят бизнес в САЩ или в Китай.

Защото практически законът за националната сигурност в Хонконг прави незаконно изпълнението на потенциалните американски санкции.

В същото време някои банкови директори казват, че първоначалните последици едва ли ще са големи, защото САЩ искат да избегнат всякакви действия, които биха довели до големи икономически щети или смущения в търговията.

Научихме, че чуждестранните банки проучват редица възможности, включително и евентуално офшорните им дружества, а не местните ще прилагат бъдещи американски санкции.

Но не е ясно дали това изобщо ще стане, защото законът за националната сигурност на Хонконг претендира за екстратериториално прилагане.

Този закон за американските санкции, който още не е подписан от Тръмп, би наказал чуждестранни финансови институции, които съзнателно правят бизнес със санкционирали лица. За които се счита, че нарушават автономията на Хонконг според рамката на Една страна-две системи.

Citigroup, Goldman, JPMorgan – всички те се движат по ръба между изпълнение на закона и изпълнение на изключително скъпите си бизнес планове в Китай.

Ако Китай реши да отвърне на тези американски санкции, тези планове за разрастване в Китай ще бъдат поставени пред риск.

На всичко отгоре ритейл и корпоративните банки с голямо присъствие в Хонконг като Citigroup и HSBC биха могли да се окажат по-силно изложени на риска от този закон. Особено при големи транзакции, направени през местните клонове.