Фюст: Крайният песимизъм си отиде

Клеменс Фюст, президент на Ifo Institute

14:59 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на бизнес климата бе донякъде очакван, защото карантината беше облекчена не само в Германия, но и много други страни.

През април и май имаше огромен песимизъм, вероятно свързан със значителната несигурност. Компаниите не знаеха какво предстои, а по мои впечатления, сега те имат представа, виждат, че Германия и другите страни се отварят.

Да, има разпространение на вируса, но то е предимно локално и изглежда, че такива огнища могат да се контролират. Ето защо, този краен песимизъм изчезна.

Фискалните стимули са една от причините очакванията да се подобрят. Те са значителни, а в същото време те не трябва да се надценяват.

Стимулите не променят факта, че все още има ограничения на много от нашите експортни пазари, а и в страната. Много от тях ще се осъществят през втората половина на годината или дори през следващата година. Но по отношение на общото настроение, стимулите наистина помогнаха.

Наблюдаваше се беше спад в показателите за икономическите очаквания и други индикатори още преди вируса. Но е ясно, че Covid-19 оказа огромно влияние върху данните. Не смятам, че някога в историята на Федералната република сме виждали такъв рязък срив като през април.

Така че да, вирусът оказа огромно влияние, което все още не е приключило.

В момента има подобрение в очакванията, но по отношение на настоящата ситуация в бизнеса много фирми казват, че подобрението е малко.

Конкретно това засяга производствения сектор, който е особено важен за Германия. Подобрението в оценката на ситуацията, което сега отчитаме идва предимно от сектора на услугите. Това не е изненада, защото този сектор отвори в Германия.

Така че кризата далеч не е приключила, но виждаме признаци на подобрение.

Очакванията към германското председателство са много високи. От него бих очаквал да формира договора за фонда за възстановяване на ЕС. Това не е лесна тема, но очакванията са, че ще се постигне договореност по нея.

Особено важен аспект е Brexit.

Очакванията са по някакъв начин Германия да успее да постигне споразумение с Великобритания за излизането й, така че да няма твърд Brexit.

В средносрочна перспектива за Европа се очаква засилено сътрудничество по осигуряване на някои общи договорености по отбраната и в други области.