Каплан от Фед не очаква ваксина до края на 2021

Робърт Каплан, президент на Фед Далас

14:05 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме впечатляващ обем действия по монетарни политики и фискални мерки. Дори и с тях ще приключим годината в най-добрия случай с 8% или повече безработица. И ще имаме силен ръст през 2021г, но все още ще имаме висока безработица в края на следващата година.

Защо? В този сценарий аз приемам, че няма да имаме ваксина до края на 2021г. Така че ще трябва да живеем с този вирус в един доста дълъг период от време.

Не мисля, че става дума за липса на монетарни политики и смятам, че има нужда от допълнителни фискални действия. Но дори и с тях, смятам, че решаващи ще са проблемите на здравеопазването и желанието на потребителите да се включат отново по-широко.

Освен това има и друг проблем – дори и потребителите отново напълно да се включат, някои от работните места, които хората са изгубили няма да са налице. Те няма да могат да се върнат към тях. Или защото фирмите са променили мащаба си, или защото естеството на индустрията се е променило и работните места вече ги няма.

И процесът ще бъде по-бавен за връщането на потребителите, намирането на работа – или в друга фирма, или в друга индустрия или на друг пост.

Това ще бъде функция на времето, нужно за преквалификация и други процеси, които може да отнемат малко повече време.

И да, според мен има таргетирани фискални мерки и подходящи монетарни политики, които биха могли да помогнат в това отношение.

Но ще трябва да приемем, че това е така.