Каплан от Фед следи високочестотните данни

Робърт Каплан, президент на Фед Далас

14:02 | 17 юни 2020
Обновен: 14:06 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Хората появяват голям ентусиазъм да излизат отново. Тревогата ми, след задълбочени разговори с потребители и бизнес – малък и среден, че има граници докъде може да стигнем, ако нямаме доверие в здравните процедури.

Един пример – на базата на данните от транспортната администрация виждаме, че се повишава желанието на хората да летят, но все още е далеч в сравнение с преди година.

И така смятам, че ще растем, хората ще се връщат, но въпросът е докъде? Това ще го видим.

Искам да остана непредубеден. Следим много внимателно т.нар. високочестотни данни за мобилността и активността.

Това са данни от смартфоните, които ни казват дали хората пътуват, какви са пътуванията им, искам да проверя как са данните при търговията на дребно. Да видя какво става с дребния бизнес, дали хората летят по-често. Всички тези индикатори, които показват дали потребителят се оживява.

Ще получим няколко доклада за заетостта до края на лятото. Очаквам да бъдат силни.

И после ще променим прогнозата си и ще видим какви са перспективите за останалата част от годината и следващата. И на този етап според мен ще сме в по-добра позиция да преценим какво правим оттук нататък и какво трябва.

Но междувременно искам да дам на здравните практики и на потребителя шанс да премине отново към действие, за да видим докъде може да стигне това отваряне.