Заблудата, че нещо трябва да стане по-зле, за да се оправи, част 1

11:30 | 25 юни 2024
Обновен: 12:00 | 25 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

„И точно, когато решиш, че не може да стане по-тежко, се оказва, че може.“ Това пише Никълъс Спаркс в романа си „От пръв поглед“ от 2005 година. При цялото ми уважение към господин Спаркс, това е мислене, което често изразявах често и точно по този начин, докато ръководех ABC News в края на 90-те.

По онова време „Добро утро Америка“ беше нашето сутрешно шоу-запазена марка и то имаше проблеми. Поредица промени се бяха случили както в кадър, така и зад кадър и всяка една от тях беше направена с предположението, че нещата са толкова зле, че просто не могат да станат по-зле. Всеки път обаче ставаше по-зле.

Към края на 1998, вече не знаех къде е проблемът, защото всичко изглеждаше като проблем. Затова решихме да сме по-смели и да излезем от концепцията за влошаване на нещата, за да ги подобрим.

Преместихме Чарли Гибсън обратно на позиция, за която знаехме, че публиката го обича и за партньорка му дадохме не коя да е, а Даян Сойер, звездата от новините в най-гледаното време и най-големият магнит за аудиторията, с който разполагахме.

Тогава нещата започнаха лека-полека да се оправят. Публиката ни се увеличи с 25% буквално за една нощ. Само че е едно нещо да промените предаване и съвсем друго да го направите с цяла компания.

По време на управлението на Джак Уелш, General Electric е предмет на завист в корпоративните среди, защото се разширява по всички краища на света. След това нещата започват да се провалят и това се ускорява по време на управлението на Джеф Имелт, като пазарната капитализация се срива от 450 милиарда долара до малко над 100 милиарда.

"Имахме добър бизнес, служители и инициативи, но накрая цените на акциите паднаха. Имаше неща, които просто не се получиха", казва Джеф Имелт, бивш изпълнителен директор на General Electric.

Точно когато изглеждало все едно не може да стане по-зле, General Electric се обръщат към Лари Кълп, който – вместо да се опита да оправи компанията, както е – решава да разпродаде части от нея, да изплати дълговете и да раздели три по-силни бизнеса, които да са фокусирани върху аерокосмическа индустрия, медицинско оборудване и енергетика.

Тези три компании в момента имат общ капитал на борсата от почти 270 милиарда долара.

"Отдавна вярвам, че е много по-добре да си силен, отколкото просто да си голям. Това е еволюцията на разговора – оттук нататък няма да бъдем правим компания, която прави всичко", казва Лари Кълп, главен изпълнителен директор на GE Aerospace.

Не само в телевизията нещата могат да отидат от лоши към по-лоши много бързо и изискват радикални промени. Издателство Washington Post имало опасения по отношение на посоката, в която е поел вестникът и решили рязко да сменят главния редактор.

Заменили една от журналистите-ветерани на Associated Press с британски разследващ репортер-мъж, за когото обещали, че ще възстанови дори по-високо ниво на суровостта на разследващата журналистика във вестника.

След въпроси как е извършвал разследващата си работа в Sunday Times, плановете му да се присъедини към Washington Post тази седмица бяха отменени. Вярвайте ми, колкото и зле да изглеждат нещата в управлението на Washington Post, опитът да променят нещата и провалът в това правят нещата още по-зле.