Сенатор Шели Мур Капито: В мое лице Доналд Тръмп ще намери поддръжник

Сенатор Шели Мур Капито

19:35 | 19 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Госпожо сенатор, бих искал да Ви попитам за някои икономически проблеми. След визитата на Доналд Тръмп във Вашингтон миналата седмица – знаем, че това е първото му посещение в столицата от шести януари. Той не води разговори само с политици, но и с представители на бизнес общността. Неговите идеи да наложи 10% глобално мито на стоките се предлагат за да се компенсират разходите от намаленията на данъците.

По-рано през деня говорихме за Ник Мълвейни, бившият началник на кабинета на Белия дом по времето на Тръмп. Вижте какво каза той за това предложение.

По отношение на плана за митата и данъците. Не бих поставил никаква достоверност на идеята да повишим митата за да премахнем данък общ доход.

Това беше просто случайно изпусната фраза. Говорил съм с хората, които съставят политиките от екипа на Тръмп и никой от тях не е споменавал подобно нещо. Това е цикъл, който води към катастрофа. Сметките не излизат ако митата заменят данък общ доход.

Не искам да Ви карам да смятате, госпожо сенатор, но се чудя – ако подкрепяте идеята намаленията на данъците от управлението на Тръмп да останат за постоянно, как ще платим за тях?

Категорично подкрепям идеята намаленията на данъците от управлението на Тръмп да останат за постоянно. Гласувах за тях още преди осем години. Смятам, че към онзи момент и дори сега не само предоставят данъчни облекчения на всеки американец, но и помагат на бизнесите да растат, да се случват капиталови инвестиции и на нашата икономика като цяло.

Видяхме това преди ковид. Ковид сложи прът в колелата на растежа, който виждахме от резултатите от тези политики. Те трябва да изтекат – по същия начин като данъка за дълговете, което е в ущърб на земеделските производители и собствениците на малък бизнес.

Затова смятам, че трябва да се продължи с тези данъчни облекчения. Смятам , че в Сената, не сме давали пари за данъчни облекчения. Растежът, който е резултат от данъчните облекчения ще плати за тези данъчни облекчения.

Ето какви са моите опасения във връзка с митата. Всеки път, когато бива наложено мито на стока - вече сме имали мита върху стоманата, алуминия и други – аз подкрепям много това решение, заради неправомерните търговски практики.

Само че ако наложим мито на всички стоки, това означава да увеличим цената на стоките в собствената си държава. Ще видим какво ще каже президентът Тръмп, когато бъде избран и какъв тип политики ще предложи.

В мое лице ще намери поддръжник на данъчните облекчения и смятам, че много други сенатори са на същото мнение.