Шарл Мишел: Готови сме да подкрепим Украйна, докогато е нужно

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

18:34 | 14 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Бих искал да Ви попитам за замразените руски активи и споразумението, което в момента се договаря от Г-7. Бих искал да разбера, защото за САЩ е много важно тези пари да останат замразени. Можете ли да гарантирате на ниво ЕС, като пастир на държавите-членки, че тези активи ще останат замразени за целия период на тези заеми?

Да, ние сме твърдо решени да изпратим ясно послание на Русия. Готови сме силно да подкрепим Украйна, докогато е нужно. Това е едно много смело решение. Ще предоставим 50 милиарда директно на Украйна посредством заеми.

Сключихме споразумение със САЩ и това значи, че държавите-членки на ЕС трябва да потвърдят, че подкрепят споразумението. Уверен съм, защото знаем, че Русия трябва да си плати за това, което прави. За грубото нарушаване на международното право.

Това е много честно и много легитимно – Украйна да вземе тези пари, за да се защитава и да възстанови страната.

Не се ли притеснявате от нещо – например Унгария да блокира този вид споразумения, тъй като държавите-членки трябва да са съгласни?

Имаме много задълбочено споразумение, с много силно послание и ще бъде задача на техническия екип в следващите дни и седмици да го постави в конкретни рамки. Но намерението е ясно. Всички лидери, всички искаме това споразумение да бъде изпълнено.

Кога смятате, че тези пари ще стигнат в Украйна?

През следващите месеци. Ще бъде много бързо. Разбираме спешността на ситуацията и колко е важно да подкрепяме Украйна сега. Те имат нужда от тези пари сега. Затова измислихме този иновативен метод да подкрепим Украйна.

Но най-важното е политическото послание. То е, че страните от Г-7 са твърдо решени, че няма да бъдат сплашени от Русия. Знаем, че очакването и надеждата на Кремъл е да има известна умора от наша страна. Това е точно обратното.