Байдън: Русия ще бъде държана отговорна за пораженията от войната

Джо Байдън, президент на САЩ

15:14 | 14 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Освен това, Г-7 постигнаха значителен резултат тази седмица по въпроса със замразените руски активи в Европа и на други места вън от Русия. През 2022 година, два дни след началото на руската инвазия, членове на Г-7 и ЕС работиха заедно, за да замразят 280 милиарда долара руски активи, средства на руската централната банка вън от Русия.

Много се радвам да споделя, че тази седмица Г-7 подписаха план да финализират и разблокират 50 милиарда долара от дивидентите по тези замразени активи. За да използваме тези пари за Украйна – още едно напомняне на Путин, че няма да се предадем.

Всъщност, ние се изправяме заедно срещу неговата незаконна агресия. Споразумението, което подписахме току-що с президента Зеленски, също описва нашата обща визия за справедлив мир.

Мир, основан на Хартата на Обединените нации, както и на принципите за суверенитет и териториална цялост. Мир с широка подкрепа по целия свят – свят, който ще държи Русия отговорна за пораженията, които е нанесла в тази война. Нека да приключа със следното.

Направихме три много важни крачки на срещата на Г-7, които колективно да покажат на Путин, че не можем да чакаме. Не можете да ни разделите и ще бъдем до Украйна, докато Украйна не победи в тази война.

Първото е споразумението за двустранната сигурност, което подписахме току-що.

Второ е историческото споразумение за предоставяне на 50 милиарда долара руски държавни активи на Украйна.

Трето, споразумение, което да гарантира, че нашите усилия и санкции пречат на трети страни и техните доставки за военните усилия на Русия. Това ще увеличи натиска върху руската икономика.

Взети заедно, това е мощен набор от действия, който ще създаде по-здрава основа за успеха на Украйна.