Raspberry Pi: Чудни времена да правиш чипове

Ибън Ъптън, директор на Raspberry Pi

21:00 | 12 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Споменахте веригите на доставка и ги включихте в документацията като потенциален риск. Защото зависите от глобалните вериги, дори за сравнително прост компютър и дребен хардуер, който само като погледнеш, виждаш колко е сложен и от колко различни компоненти се нуждае. Как преодолявате риска от веригите на доставка?

Не е за вярване колко сложен може да е един прост компютър. Това, което държите в ръката си има около 150 уникални компоненти. Трудността, с която се справихме в последните години е, че ако имате 149 от компонентите, не може да го направите. Ще имате 149 компоненти на инвентарна стойност в баланса си, но няма да можете да направите нищо.

Имаме късмета, че производството ни е в Обединеното кралство. Така сме необичайни и по още един начин, като организация. Ние произвеждаме почти всичко в компютъра в Южен Уелс в партньорство със Sony.

Така че можем да се възползваме от част от локализацията на този елемент от веригата си на доставка. Но за нас е важно да държим в резерв почти всичко, което влиза в нашия продукт.

Държим на склад количества от някои крайни продукти само за успокоение на хората, че ще могат да работят с Raspberry Pi.

Казахте, че част от парите ще се използват за иновации и за подкрепа на веригите на доставка. Кажете ни повече какви иновации може да очакваме от вас е екипа в следващите месеци и години.

Ибън Ъптън, директор на Raspberry Pi

Говорихме за това в документацията. Един конкретен пример е платформата Amethyst за нашия Pi2350. Ние не само правим компютри, но и чипове. Платформата ни Pi2047, пусната през 2021г има огромен успех, воден отчасти от липсата на конкурентни чипове. Чудни времена за пускане на чипове!

По-късно тази година ще пуснем нов продукт, нашия Pi2350, това е второто поколение. Открихме нещо изключително. Като пуснахме Raspberry Pi2 през 2015г, той беше около 6 пъти по-мощен от първия Raspberry Pi, той пожъна огромен успех в индустрията.

Не просто заради по-голямата си мощ и защото можеше да решава повече задачи, но и защото когато правиш нещо за втори път, това наистина убеждава хората, че си сериозен. Ще те интересува какво правиш.

Надяваме се 2350 да има подобен ефект. Той е по-мощен от предишния, но е и сигнал, че чиповете ще са много важна част от бъдещето ни.