Рияд може да пусне акции на Aramco за $10 млрд в неделя

Стивън Стапчински, Bloomberg Сингапур

14:59 | 30 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

През януари Bloomberg първи съобщи, че Aramco мисли за още едно вторично предлагане на акции. След това имаше леко отслабване на акцията. Тя се спадна с около 11% досега на годишна база. От инвестиционна гледна точка май се отваря място за потенциалната продажба на акции. Какво знаем за икономиката и графика на сделката?

Първо, ако оставим за малко графика, досега акцията спадна с 11% тази година и през последната седмица падна на около годишно дъно. Това показва горе-долу накъде върви пазарът.

Може да го направят още в неделя. Предлагането може да набере интерес до следващия четвъртък. Целта им е да наберат над 10 млрд долара.

Какъв е контекстът? Първоначалното първично публично предлагане на Aramco преди няколко години беше за 30 млрд долара. Това е по-малък транш.

Досега има интерес от инвеститори от Близкия изток, разбира се и от Европа. Има доста интерес от институционални инвеститори от Близкия изток.

Но трябва да поясня, че още нищо не е решено. Точният график и размерът още не са потвърдени. Но чуваме, че искат да наберат 10 млрд долара, най-малко.

Погледнахме към оригиналното IPO през декември 2019г и ако помните, тогава много се говореше за крайната оценка. Първоначално Саудитска Арабия искаше 2 трлн оценка, но не стана. После продадоха и много по-малък дял от Aramco, отколкото се надяваха, само 1,5%. Освен това предложиха много стимули за местните купувачи. Чуваме ли за нещо подобно и този път? Или пък има усещане, че хората вече си знаят и няма да купуват без стимули?

Да кажем какво се опитва да направи Aramco като имаме предвид търсенето на петрол. Aramco е гигантска компания. Оценена е много високо. Те са най-голямата компания на Земята.

Не бива да забравяме обаче, че бъдещето не е съвсем ясно.

Щом се дават такива стимули, за да се привлекат тези инвестиции, значи ще го направят пак. Защото задържането на тази оценка и този интерес е изключително важно за престолонаследника принц Бен Салман.

Каква е целта им с тази продажба? Те се опитват да диверсифицират от петрола. Искат изкуствен интелект, туризъм, най-различни области, в които Саудитска Арабия иска да диверсифицира, далеч от петрола.

За тях е основен приоритет да използват най-добре тази възможност. Местните инвестиции също са изключително важни за целта.

Не сме забелязали обаче съвсем същия интерес и вълнение от САЩ или дори части на Европа.