Tidalwave solutions смята, че митата за Китай са символични

Камерън Джонсън, старши партньор Tidalwave solutions

15:00 | 27 май 2024
Обновен: 15:43 | 27 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Говорите с китайски производители постоянно. Какво смятат те за митата наложени от САЩ?

Честно казано, смятат това за проблем на САЩ, не на Китай. Ако погледнем по-внимателно митата, ще видим, че всъщност няма китайски електромобили в САЩ, така че няма значение.

Също така, частите за батерии влизат в страната, но бавно. Дали наистина влияе на индустрията? Не. Друг пример - личните предпазни средства, които са с много малък марж.

Така че ако погледнем общия удар за американския внос на китайски стоки, става дума за около 18 милиарда долара, което е горе-долу 3-4% от общото.

Какъв може да бъде евентуалният отговор на Китай? Разбира се, ако Китай вижда това като проблем на САЩ, то може и да няма нужда да отговарят.

Добър въпрос. Има очаквания, че Китай няма да отвърне на удара с пълна сила, но ще се опитат да докажат нещо. Допълнителни ограничения за материали, от които се изработват батерии – като германий. Такива неща.

На второ място, американският износ на автомобили в Китай за предходната година е 6.2 милиарда долара.

Можем да видим китайците да отвръщат на удара с твърдението – вие имате свръхкапацитет с електромобилите или друг вид коли, нека нямаме този вид автомобили от висок клас. Това би ударило САЩ.

Споменахте митата – до 100% за електромобилите. Това е задънена улица в еволюцията на електромобилите, защото САЩ всъщност не внася китайски електромобили в момента. Митото от 100% няма да помогне за това. Личните предпазни средства обаче – имате със себе си като илюстративен материал – хирургични маски, ръкавици, спринцовки... Заявихте, че това е по-скоро символично, защото в тези отрасли китайците имат обем производство. Тяхната цена, дори с мито от 25 или 50%, е все още по-евтина, отколкото ще са разходите за суров материал и производство на американска фабрика, която да произведе същото. Така че няма изобщо да им повлияе.

Точно така. Ако погледнете маските, които влизат в САЩ – китайският внос е 60% от общия внос.

Ако погледнете тази маска тук. Това е маска тип 3-A, всички ги помним в 95 по време на пандемията. Можете да купите две такива в Wallmart за 3.60 долара. В Китай, производството на подобна маска струва между 30 и 40 цента.

Ако сложим 25% мито, не знам, цената сигурно ще стане към 38-50 цента. Това ще ни повлияе ли? Дали нашите компании ще изместят веригите си от доставки? Отговорът е не.

Това, което ще стане, за да запазят маржа си и заради инфлацията в САЩ, продавачите просто ще повишат цените. Ако трябва да вземат от малък марж, ще го направят. Но отново да се върна на казаното от Вас за мащаба.

Ако погледнем медицинските спринцовки – всеки ден в САЩ се ползват 10 милиона медицински спринцовки. В Китай на едро тези спринцовки струват по 2-3 цента едната. Слагаме 50% мито върху това. Чудесно, сега цената ще стане 4 цента.

Няма значение в мащаб, защото когато тези неща се купуват на едро, е евтино. Тези, които се продават в САЩ струват около 15 цента. Така че отново, дали някой производител ще се изтегли от Китай? Не, няма.

Те просто ще кажат на американските си клиенти – цитирам – това е ваш проблем, може би по-нататък ще прекратим договора, за да изравним нещата, но няма да се занимаваме с това.

Значи казвате, че това ще навреди на САЩ и че митата ще имат обратен ефект, и дори може да навредят на инфлацията.

В някаква степен да. Но отново, става дума за 18 милиарда или 4%. Има ли китайски електромобили в САЩ? Не. По отношение на личните предпазни средства, може би американските компании ще започнат да купуват от други места.

Видяхме го с тези хубави ръкавици. Те струват 7-10 цента за бройка, а в Китай са около 1 цент. Но само 10-15% от ръкавиците идват в САЩ от Китай. Всъщност по-голямата част от производството идва от Малайзия.

Така че отново го има въпросът – има ли ефект, може ли да се намери заместител. Вероятно, но това е доста символично и няма да повлияе на общата верига на доставките.