Investec: BOE ще намали лихвите до края на годината

Ели Хендерсън, икономист в Investec

17:00 | 23 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Окуражаващо е, че инфлацията се понижи значително през април, но голяма част от това вече беше известно. През април имахме 12% спад на горната граница на цените на енергията на Ofgem, което се отразява директно въврху инфлацията. Знаехме, че това ще има голямо влияние за понижението. Но както казахте, всички гледахме цифрата при услугите, защото Централната банка на Англия се тревожи за това в момента и то е пречка за нея, за да намали лихвите. Тя не падна толкова, колкото се очакваше. Падна само малко и това определено ще бъде проблем.

Търговците очакват понижения на лихвените проценти от Bank of England през 2024 г само с 38 базисни пункта. След индекса CPI в Обединеното кралство. Значи това е 1.5% понижение на лихвения процент през 2024 г. Сега пазарът определя цените. Това кара ли Bank of England да спре и да не понижи лихвите през юни? Отлагат ли го за по-късно през лятото?

Смятаме, че решението за юни е на ръба. Много е скоро. В комисията очевидно има настроения за по-ниски ставки. На последното събрание двама членове гласуваха за по-ниски ставки. Достатъчни са само трима техни колеги да се присъединят към тях, за да променят позицията на мнозинството. Но наистина зависи от това как се развиват данните между последното заседание и това. А днешният отпечатък на инфлацията не беше много обнадеждаващ от гледна точка на това, че беше над онова, което Банката на Англия очакваше. Но все още имаме доклад за пазара на труда. Това е много важно. Мегън Грийн каза тази седмица, че докладът за пазара на труда ще покаже 40% от годишните плащания. Данните за заплатите са много важни. Въпреки че високият ръст на заплатите е много добро нещо за домакинството, от гледна точка на инфлацията има риск тя да е по-постоянна и пречи да бъде намалена до 2% на устойчива основа.

Но членовете казаха, вижте, през лятото ще е. Дали лятото е юни, дали е август, предстои да видим. Но трябва да имаме по-ниски лихви до края на годината.

Това е много различен цикъл на облекчения от това, което сме имали в миналото. Bank of England не намалява лихвите в отговор на остър икономически шок, така че има способността да бъде търпелива, да намали лихвите, да изчака и да види как се развиват данните, да изчака и да види как реагира икономиката и след това да продължи отново.