Ед Морз: Много петрол излиза от страните, неприлагащи квотите

Ед Морз, старши съветник, Hartree Partners

15:59 | 22 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Сега всички погледи са вперени в срещата на ОПЕК+. Да започнем с нея. Не съм говорила с нито един анализатор, който да очаква ОПЕК+ да промени решението си за производството. Май се смята, че ще запазят сегашните ограничения в обозримо бъдеще.

Това е най-лесното в момента. Нито намаление, нито увеличение на производството, при политическите проблеми в цялата група, как да решите каквото и да било? По-лесно е да кажете: е, през лятото ще има допълнително потребление на суров петрол в целия Близък изток и пазарите ще са затегнати заради по-високото търсене и по-слабото предлагане, по-добре да запазим нещата каквито са.

Така че това е по-лесното решение в момента.

Да, но има някои членове от групата като ОАЕ и Ирак, които настояват за по-високи квоти за производство. Какво може да стане на заседанието на ОПЕК+, за да са доволни всички? Явно саудитците си казват, че сега не е моментът да се вадят още барели на пазара, но в същото време големи членове ОАЕ искат да произвеждат повече. Дори наскоро увеличиха максималния си капацитет.

Мисля, че проблемът е колко време може не произвеждат малко повече, без никой да не изпищи. Защото без съмнение не само има натиск от тези две страни, ОАЕ и Ирак. Има натиск и от други членове, които наричаме Крехката петорка.

В нея влиза Иран, но също Либия, Венецуела и Нигерия. Те всички действат за привличане на повече капитал. И също така биха могли да увеличат производството с минимални усилия.

Бих казал, че Венецуела може да увеличи с половин милион барела на ден, Либия – с 300-400 хиляди. Нигерия произвежда вече 400 хиляди барела повече. Така че има много петрол, който излиза от тези страни, които не прилагат доброволните съкращения.