Бостик очаква известно забавяне на икономиката

Рафаел Бостик, президент на Фед Атланта

16:00 | 21 май 2024
Обновен: 21:23 | 21 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Няма да ви питам кога ще намалите лихвите, защото нищо сигурно не се е променило в мнението ви и ще кажете, че още не му е дошло времето, трябва ви повече увереност. Самият вие казахте, че ще е може би по-нататък през годината. Същото е, нали?

Нищо не се е променило. Първо, добро утро и добре дошли на конференцията. Това, което казахте е съвсем вярно.

Цифрите за първото полугодие са много разнообразни и показват, че инфлацията ще намалее много по-бавно, отколкото мнозина очакваха. Затова вместо да гледаме цифри и намаления, проблемът сега е кога ще сме сигурни, че инфлацията твърдо върви към двата процента.

Мисля, че ще мине време.

Кое ще ви покаже, че може би ще има едно или нито едно намаление тази година? Какво откривате в икономиката?

Разговаряме много с бизнес лидери. Всички те ни казват, че нещата за забавят, но много бавно. И падат от рекордно високи нива на печалби и приходи.

Затова подемът в икономиката ще продължи. Той просто иска време да се усети.

Освен това всички ни казват, че покупателната способност отслабва. Те знаят, че не се предвижда разрастване и голям ръст.

За мен това означава, че ще се забави и ще падне до целта. Но ще бъде бавно.

Може ли инфлацията да не падне или отново да се повиши?

Както знаете, всичко става. Моята прогноза е, че инфлацията тази година ще продължи да пада, също и през 2025г. Мисля, че ще ни трябва доста време да стигнем до 2%. Но ще стигнем.

Разбира се, винаги може да стане нещо неочаквано, както в последните 3-4г. Пандемията не беше очаквана. Войната в Европа също. А те се отразиха в цялата икономика. Ако стане нещо такова, трябва да сме готови и да реагираме по съответния начин.