Саломе Зурабишвили: За нас е ясно кои са нашите приятели и партньори

Саломе Зурабишвили, президент на Грузия

18:51 | 20 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

В по-близко бъдеще, притеснявате ли се за насилието, което се използва за потушаване на протестите?

Притеснена съм. Става дума за 38 дни на демонстрации и то мирни протести. Трябва да подчертая това, защото са главно млади хора, но не само. Не е подпалена нито една кола и не е вандализиран нито един магазин по време на всички тези демонстрации. Това ви показва за какви демонстрации става дума. Хората пеят и танцуват.

Разбира се, насилието, което упражнява полицията и особено специалните части, винаги може да ескалира. Затова трябва да бъдем много внимателни и нашите партньори да окажат натиск върху правителството да спре сплашването. Хората са арестувани в домовете си, защото са видени и снимани по време на протестите.

От такъв тип натиск имаме нужда в момента от страна на нашите партньори – Европа и Запада. Освен това, ще имаме нужда от подкрепа, за да се подготвим за изборите.

Госпожо президент, нарекохте този закон „руски закон“ – това има ли общо с факта, че има битка в Грузия на чия страна да застане – Русия или Запада?

Няма битка в Грузия. Трябва да помним, че Грузия е страна, която се е борила за независимостта си срещу много държави през вековете, и срещу Русия от 1801 година.

За нас е много ясно коя е държавата, която иска да окупира Грузия и кои са нашите приятели и партньори, които са подкрепяли независимостта и развитието на Грузия.

Независимостта на Грузия е важна за 80% от населението и това обяснява високия процент, свързан с независимостта на Грузия. Знаем, че тези две не могат да бъдат разделени. Затова има такава реакция и такава силна подкрепа за европейското ни бъдеще.

Защо тогава основателят на управляващата партия иска този закон?

Трябва да попитате тях. Няма логика. Можеше дори да спечелят изборите ако не бяха въвели този закон.

Наративът им през декември беше – цитирам – движим се към ЕС, ние направихме това възможно. Затова сега, наративът, който можем да чуем в речите на председателя на партията Иванишвили на 29 април, което е война с нашите западни и европейски партньори.