Блинкен предупреждава Израел, че има риск от бунтове на Хамас в следвоенна Газа - част 2

Сам Дахер, Bloomberg

15:27 | 14 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

1000 долара за палатка, леле! Това се случва на фона на преговорите за възможно споразумение за примирие. Имахме коментар от турския президент Ердоган през уикенда, който заяви – цитирам – САЩ и Европа не оказват достатъчен натиск върху Израел да се съгласи на примирие.

Каква е най-новата информация там и какво можем да чуем от другите арабски държави?

Много добър въпрос, Джумана. Всички следим внимателно преговорите в Кайро. От страна на САЩ те се ръководят от директора на ЦРУ Уилям Бърнс – има много добър репортаж и за неговата роля във всичко това.

Политиците в нашия район, с които говорих бяха много оптимистично настроени, че някой като Бърнс ще участва. Той има много много опит и може да работи тихо и затова се очакваха резултати.

За съжаление, той си тръгна и преди седмица Израел започна своята инвазия на Рафах. Така че, всички ще следим дали преговорите ще бъдат подновени, в Кайро или някъде другаде.

Освен САЩ, ключова роля имаше и Египет. Египет говореше директно с Хамас, а Катар играеше също много важна роля.

Египет, който играеше много важна роля в тези преговори, след нахлуването на Израел в Рафах, сега твърди, че – цитирам – че може да се присъедини към Южна Африка в делото пред Международния съд, в което Израел е обвинен в геноцид.

Египетските политици предупреждават, че Египет мирният договор на Египет с Израел е в опасност.