Костис Хацидакис: Гърция има по-висок растеж от средния за еврозоната

Костис Хацидакис, министър на финансите на Гърция

16:39 | 23 април 2024
Обновен: 16:46 | 23 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Във Вашингтон сте за пролетните срещи на МВФ. Но преди да обсъдим Вашингтон, окръг Колумбия, искам да започна с Вашия дом, Гърция, където миналата година Централната банката на Гърция намали прогнозата за растежа Ви до 2,3%. Това все още е доста над средното за Европа, но въпреки това е по-нисък от прогнозираните 2,5%. Колко тежат на гръцка икономика по-високите лихвени проценти в Европа за по-дълъг период? И колко важно е да има голямо понижение от ЕЦБ скоро?

Вижте, ние не сме изолирани. Разбира се, засегнати сме от международните и европейските процеси. Гърция бе особено засегната миналата година от безпрецедентни природни бедствия.

Трябва обаче да подчертая, че нашият темп на растеж е четири-пет пъти по-висок от средния за еврозоната. И това, според мен, подчертава успеха на нашата комбинация от политики, която се основава на два стълба - фискална предпазливост, от една страна, и благоприятен за бизнеса подход, от друга.

Както знаете, имахме много драматично преживяване през последните десетилетия. Това беше нещо безпрецедентно за Гърция. И си научихме уроците.

Това правителство е решено да продължи по същия път, за да привлича повече инвестиции в Гърция за допълнително намаляване на безработицата и т.н.

Г-н министър, наблюдавате период на възстановяване. Казвате, че сте научили уроците си, но мислите ли, че останалият свят си е научил урока? САЩ са на път към дефицит от 1,6 трилиона долара тази година. Европа търси някакъв отговор на разходите, идващи от САЩ. Китай иска да направи същото. Загрижени ли сте за траекторията на фискалните разходи, към които се е запътил този свят?

Не би било отговорна позиция да пренебрегнем всички тези развития и да кажем, че всичко е наред. Разбира се, не за първи път световната икономика е изправена пред трудности и сътресения. Не бива обаче да пренебрегваме посланията, идващи от различни страни. Гърция не може да промени историята на целия свят. Ние можем да изиграем нашата роля и в това е нашето усилие. Да извлечем, както казах, уроците от миналото и да приложим разумна политика, която вече има осезаеми резултати.

Намалихме безработицата в Гърция по безпрецедентен начин. Създадохме много нови работни места и ще продължим по същия начин, защото след опита, който имахме, това е наш патриотичен дълг.