Поройни дъждове потопиха Дубай

Вони Куин, Bloomberg Дубай

12:00 | 17 април 2024
Обновен: 14:00 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Силни валежи паднаха в ОАЕ и предизвикаха отмяна на полети във второто най-натоварено летище в света. Училища затвориха и трафикът бе блокиран. Повече за изключителното наводнение ще ни каже Вони Куин, която е на място в Дубай.

Както виждате, зад мен се е Dubai International Financial Center, намира се в Дубай. Това е автономен комплекс на финансовите институции. Говорим за повече от 50 хедж фонда, над 200 банки, базирани тук, над 100 застрахователни компании и 350 компании за управление на богатство. Над 41 хиляди души работят тук всеки ден.

Всички те са засегнати, както може да видите. Дубай не е град, в който се ходи пеш. Това е град, в който се използват таксита, Uber и собствени коли.

Публичният транспорт е силно ограничен в Дубай.

Вижте какво се случи само няколко часа след като заваля. Навсякъде имаше изоставени коли. Тук съм на 32-я етаж на един хотел и виждам в момента изоставени коли долу.

Колите, които са успели да преминат, са насочвани от коли на спасителните екипи.

Това е уникална гледка.

Дубай все по-често бива наводнявам от силни валежи. Но като инфраструктура не може напълно да се справи, защото няма дъждовна канализация. Макар че има нужда от валежи за осигуряване на вода.