Канада подкрепя Украйна за многогодишно финансиране, част 3

Мелани Джой, министър на външните работи на Канада

19:48 | 12 април 2024
Обновен: 19:48 | 12 април 2024
Преводач: Петя Кушева

И, разбира се, има много тъжни новини за ситуацията в Израел и Газа. Знам, че канадско-американски гражданин беше един от тези, които бяха убити във въздушния удар над World Central Kitchen. Вие поискахте разследване и настоявате Израел да зачита международното право. Притеснявате ли се, че Израел не спазва международното право? И колко сте загрижени за хуманитарната ситуация в Газа?

На първо място съм загрижен за подкрепата на семейството на Джейкъб Блейк. Току-що говорих с майка му Силви, баща му Джейкъб и партньорката му Санди.

Това е първият ми приоритет, защото канадски гражданин беше убит при удари на израелската армия, докато правеше това, което е абсолютно необходимо в Газа, а именно изхранването на хората.

Джейкъб умря като герой. Ще го помним и честваме като герой.

В момента Газа е най-лошото място за живеене на Земята.  Най-лошото място на земята да си дете. Това, което се случва е катастрофа. Трябва да подкрепяме хуманитарните работници, които вършат работата си, хранейки хората.

Канада беше там, за да гарантира, че ще възобновим финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци. Бяхме там, за да помогнем на йорданците с техните полети за доставки на помощ по въздуха. Бяхме там, помагайки на ОАЕ и подкрепяйки техния морски коридор и работейки също с Кипър и разбира се, с хората от World Central Kitchen.

Подкрепяме Световната програма за храните. Влагаме средства в Червения  полумесец и Червения кръст. Ще подкрепяме всеки един вариант за помощ по отношение на хуманитарните нужди. Ще бъдем там и точка.

Защо? Защото това ни е работата. В това вярваме. Донякъде вярваме във факта, че когато има война, има и правила, и когато има хуманитарни нужди, цивилните трябва да бъдат защитени и техните нужди трябва да бъдат посрещнати.

Затова искаме пълно разследване от страна на израелците. Вече имаме контакт с израелския посланик в Канада. Аз също бях в контакт с моя израелски колега.

Трябва да хвърлим светлина по въпроса. Ще работим и с други държави, които са загубили своите граждани, включително, разбира се, САЩ, Обединеното кралство, Полша и Австралия.