Канада подкрепя Украйна за многогодишно финансиране, част 2

Мелани Джой, министър на външните работи на Канада

19:42 | 12 април 2024
Обновен: 19:42 | 12 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Предполагам, че са изразени опасения, включително и тук, относно ситуацията на бойното поле. Доколко сте загрижени за настоящата ситуация и за рисковете от руски пробив на фронта?

Трябва да направим повече, когато става въпрос за доставката на оръжие. Канада вече купи система за противовъздушна отбрана от САЩ. Работим със САЩ, за да се уверим, че е доставена и участваме активно в инициативата на Чехия за военни поръчки и доставки.

Отбелязахте, че има неща, които трябва да се случат или може да се случат. Кои са областите, в които има липса на подкрепа или области, за които смятате, че може да се направи повече?  

Трябва да направим повече и по-бързо и смятам, че времето е от съществено значение. Междувременно трябва да разберем, че сме там в дългосрочен план. Става въпрос за нашата собствена сигурност и следователно разходите сега, доста скъпо е наистина, но е по-малко от това, което би могло да бъде, ако позволим на Русия да остане без червени линии.

Друг въпрос, разбира се, докато гледаме към срещата на върха на лидерите във Вашингтон, окръг Колумбия, е въпросът за наследникът на генералния секретар Столтенберг. Кой ще бъде следващият генерален секретар? Канада подкрепя ли Марк Рюте, за когото се говори като фаворит?

Вярваме в Марк Рюте. Министър-председателят Трюдо и аз сме съгласни, че имаме наистина добри отношения и смятаме, че той определено може да бъде страхотен генерален секретар.

Силно подкрепяме работата, която Йенс Столтенберг свърши през последните години. Успя да се ориентира много добре в ситуацията, въпреки че никога не сме били поставяне на такова изпитание, както сега заради руската инвазия в Украйна.

Но също в момента сме свидетели на факта, че Путин си мислеше, че ще ни раздели, но ни направи още по-обединени. Не забравяйте, че тази година празнуваме 75 години от основаването на НАТО, а през 1949 г. бяхме 12.

Канада е член-основател. Сега сме 32. Това показва, че силата ни на привличане, фактът, че имаме либерални демокрации, които стоят здраво заедно в най-успешния военен съюз в историята. Така че можем да се гордеем с това.