ЕК няма фиксиран срок на разследването на Apple

Маргрете Вестагер, вицепрезидент на ЕК

16:06 | 12 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Искам да поговорим за ЕС. Преди три месеца беше казано, че ще разследвате връзката между Microsoft и OpenAI. Можете ли да споделите някакви открития от това разследване досега?

Е, засега не. Правим сравнение и с други органи, защото очевидно най-важното за нас да се уверим е, че пазарът остава конкурентен, когато всичко е водено от изкуствения интелект, който ще промени пазара.

Г-жо комисар, имате ли изобщо срок, кога бихте могли да очаквате някакво раздвижване по въпроса?

Не, нямаме фиксиран срок. Разбира се, искаме да постигнем резултати възможно най-бързо и за участващите компании, за тяхна полза. Скоро ще имаме резултат.

Говорим за Microsoft и OpenAI, но разбира се, те не са единствените играчи. Amazon с почти 3 милиарда долара инвестиции в Anthropic, която разбира се, се конкурира с OpenAI. Какво мислите за това? Проверявате ли и тях?

Бдителни сме и сме насочили силно вниманието си към това, което се случва в тази област. Виждаме много утвърдена пазарна мощ при технологиите. Сега е важно като имаме една технология, която не е просто нова, това е нов свят, който разглеждаме, да се уверяваме, че това е конкурентен нов свят.

Съвсем наскоро по силата на Закона за дигиталните пазари започнахте разследване на три големи американски технологични компании. Ако трябва да бъда честна, три са много. Коя от тях е под прицел, тъй като изглежда много хора смятат, че е Apple, с която ЕС има много проблеми?

Смисълът на Закона за дигиталните пазари е да отвори пазара, за да гарантира, че повече фирми могат да стигнат до своите клиенти и да имат по-голям избор. Очевидно разглеждаме нещата от гледна точка на излизане от собствените предпочитания, така че ако например търсите в Google, да не получавате просто продукти на Google.

Искаме фирмите да установят истинска връзка със своите клиенти, така че да се отървем от натрапването на отговори. Трябва хората да имат избор, ако искат да останат в платежната среда на Apple или ако искат да имат директна и понякога по-евтина връзка с техния доставчик на услуги.