Вестагер не каза за евентуално разследване на Nvidia

Маргрете Вестагер, вицепрезидент на ЕК

15:55 | 12 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Сред тези трите Apple, Google и Metta, имате ли приоритетна цел?

Започнахме тези пет дела, защото смятаме, че са много важни. Може да подготвим още дела. Издали сме заповеди за задържане на това, което може да бъде доказателство, след като постигнем напредък. Всички тези пет случая са приоритетни. Смятаме, че са абсолютно ключови, ако подозренията ни се потвърдят и имаме съдействие, защото това отваря пазара. Това е основната идея на Закона за дигиталните пазари. Те действат така, че много повече фирми да имат справедлив шанс да стигнат до своите клиенти.  

В момента във Вашингтон има силна двупартийна подкрепа за овладяване на големите технологии. Това е една от тези редки политики, при които хора като Елизабет Уорън и Джей Ди Ванс се обединяват зад един и същ проблем. Предвид тази двупартийност в това пространство и понеже FTC също преследва тези компании, дали САЩ може да свърши работата вместо вас и да успокои опасенията на комисията?

Не мисля така. Всеки ще трябва да си върши работата. Но аз наистина оценявам, когато нещата тук вървят напред, защото сме много по-силни, когато сме по-голяма общност. Така че, ако САЩ се присъединят и със законодателна подготовка, това би било чудесно. Това би бил дори по-бърз начин да се уверим, че пазарите обслужват добре потребителите.

В този дух мислите ли за САЩ като партньор в някои от тези усилия? Каква е степента на координация на разговора между двете страни, докато контролирате големите технологии и изкуствения интелект?

Връзката днес е по-добра, отколкото преди десетилетия. В рамките на Съвета по търговия и технологии много бързо се договорихме подхода към изкуствения интелект да се основава на риска.

Съвсем наскоро решихме да видим можем ли да установим общи стандарти, например, какво всъщност е червен екип, какво трябва да направите, за да отметнете това квадратче? Какво е воден знак? Как можете да отметнете това квадратче, така че потребителите да видят какво е фалшификат и какво е дълбока фалшификация?

Отношенията са много близки, много добри. Това увеличава шансовете за отворен конкурентен пазар, който насърчава и иновациите в тези услуги.

Има една американска компания, с която ЕС все още не се занимава. Много хора очакват тя да бъде следващата и това е Nvidia. Планирате ли официално разследване на тази компания?

Е, дори и да планираме, не бих го споделила с вас. Това са неща, които пазим за себе си, така че...

Има ли доминиране на пазара при нея изобщо?

Не бих го коментирала.