TSMC временно спря някои производства

Йън Кинг, Bloomberg

13:41 | 4 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какви са новините около TSMC?

Те увериха хората, че нещата не са добре и че има последици, но все още в рамките на бързо поправимото предвид резервните планове.

Ще има щети, но не такива смущения както в пандемията при веригите на доставка.

Доколко интегриран е TSMC в глобалната икономика, както Foxconn за лаптопи и телефони?

Всичко зависи от TSMC. От процесора във вашия айфон, който е по проект на Apple, но е направен от TSMC. До суперкомпютъра в дейтацентъра с чип на Nvidia пак е зависи от TSMC. Модемите, с които вашите телефони се свързват с мрежата са на Qualcomm, но пак идват от TSMC. Списъкът е много дълъг. Всеки зависи от тях.

Какво друго работи в Тайван? Интересно ми беше да прочета за отпечатъка на Micron там. Много производства има там. Говорим за чипове. Но също платки за лаптопи и персонални компютри. Кои производители са засегнати и кои области на икономиката и технологиите да следим?

В миналото Тайван беше центъра на сглобяването на електроника. Голяма част от тези неща се пренесоха на континентален Китай и вече не е така важен в тази област. Все още обаче има много технологични компании, които работят за по-известни имена като Intel и HP, които също са там.

Да, и Micron, които правят чипове памет, които са наистина важни за персоналния ви компютър и за смартфона.

Има силна реакция сред конкурентите - акциите на останалите производители на чипове. Повечето акции от Philadelphia Semiconductor Index са на зелено – Micron, Broadcom, Lam Research. Но има интересно изключение: бихте очаквали Intel, конкурентът да се представя добре на фона на евентуални проблеми с веригите на доставка, но днес не е така.

Всяка лоша новина за TSMC би трябвало да е добра за това, което Intel се опитва да направи – да стане негов конкурент, да накара хората да си кажат, че трябва да диверсифицират географски. Но поради някои финансови съобщения, които Intel представи снощи, поне що се отнася до акцията, новината не е добра.

Intel има друг бизнес. А сега говорим за леярните. Intel иска да направи това, което TSMC вече прави. Да произвежда за трети страни. Когато четях финансовите им съобщения, не само че имат по-малко приходи от леярните, не само загубите им се задълбочават, но и прогнозата им до края на десетилетието леко тревожи дали ще се върнат към времената на 60-те процента маржин. Това беше Intel тогава: лидер в технологиите. Това е историята, която директорът Пак Гелсингър се опитва да ни разкаже от доста време и на тримата. Обяснете ни какво точно съобщи Intel снощи.

Не беше шок за тези, които следят отблизо ситуацията, но беше напомняне, че това е изключително скъпо производство. Гелсингър беше откровен и директен. Хората би трябвало да внимават какво казва.

Но ако сте обикновен инвеститор, трябва да решите защо да инвестирате в Nvidia, Qualcomm, TSMC или останалите. Intel напомни на хората, че пътят е труден и остава още много.

Акцията на Intel падна с 6,8%. Имат нов финансов директор, кой е той?

Да, нов директор на леярните. Основният директор си остава.