Aramco иска да привлече независими инвеститори

Антъни Ди Паола, Bloomberg

13:30 | 11 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Нетните приходи на Саудитска Арабия падат, защото през 2022г цената на петрола и като цяло на суровинния комплекс скочи и сериозно вдигна резултата предишната година, а миналата година печалбите паднаха.

И все пак числата са много силни. Много компании връщат пари на акционерите си или като дивидент, или като обратно изкупуване на акции, както правят някои от големите петролни компании.

Saudi Aramco съчетава някои от тези извънредни резултати от 2022г с печалбата от 2023г и правят специален дивидент. Това помага да се повиши изплащането на пари на акционерите в лицето главно на саудитската държава.

Те повишиха и базовия дивидент. Направиха го през четвъртото тримесечие. Това насочва вниманието към акционерите. Те знаят, че там има спад, това е посланието на компанията. И казва, че ще продължава да взема мерки за увеличение.

Опитват се да направят по-привлекателни перспективите за някои от външните инвеститори като същевременно връщат пари обратно на саудитската държава.

Съобщава се, че се опитват да съживят новите оферти, евентуално в края на тази година. Какъв ще бъде апетитът от тези последващи оферти, ако има такива?

Преди те нямаха особен късмет и не можаха да предизвикат такъв голям интерес по света, както искаха. Към инициативата има голям местен и регионален интерес към IPO-то на Saudi Aramco.

Потенциално ще се готвят за ново листване по-късно през годината. Ще пласират още акции.

Има някои проблеми около това. Например проблеми с управлението, защото саудитската държава, която контролира компанията казва, иска дивидента и има нужда от него. През януари държавата реши, че Aramco не бива да увеличава максималния си свободен капацитет.

Голяма част от тези директиви идват от правителството и за акционерите това е тревожно. Те искат да имат повече глас в компанията, която остава мажоритарно, ако не и напълно собственост на държавата.

Тя подкрепя дивидента, но идеята тук е да предоставят на акционерите някаква перспектива за ръст, за да привлекат повече независими акционери в компанията.