Ливайн: Революцията на изкуствения интелект изглежда реална

Алиша Ливайн, директор Инвестиционна стратегия, BNY Mellon Wealth Mgmt

21:00 | 26 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Каква е ролята на Nvidia? Тази компания е феномен на фондовия пазар тази седмица. Каква част от събитията там се дължат на ефекта Nvidia?

Заради нея, но не само. Защото Nvidia представлява следващия етап на ръст на корпоративна Америка. На производителността и на печалби като най-бързо растящата компания в Америка.

Да, това е само една компания, но тя представлява революцията на изкуствения интелект. Ръстът е впечатляващ. Няма да е единствената, която се възползва от него.

Има автори и други, които ще се възползват и това всичко е част от историята на Nvidia. Да, числата са страхотни. Те поставиха летвата високо.

Забележително е. Страхотно рали. Добри печалби, чудесна прогноза. Това вдигна целия комплекс, свързан с изкуствения интелект.

Има опасения, че пазарът силно се стеснява. Говорим само за Великолепната седморка. Има ли признаци пазарът да се разширява поне малко?

Чудесен въпрос, защото Великолепната седморка се превърна в друго. Няколко от по-големите компании просто повториха хода, не само като фундаменти, но и като цена на акцията. В същото време виждаме как тези движения се разширяват сред останалите компании с голяма капитализация.

Не е стигнало още до компаниите с малка капитализация. Говорим за голямата. Индустриалните компании се представят добре, здравеопазването също, отчасти потребителските стоки. В тези сегменти има разширяване.

Но мисля, че Великолепната седморка ще удари тавана. Сега Eli Lilly /илай-лили/ също е част от това. А не беше във Великолепната седморка миналата година.

Така че групата расте.

До неотдавна се говореше само за Фед. Ще намалят ли, кога и с колко. Колко риск има на пазара в момента, ако Фед не намали както се надяваме?

Да разширим въпроса. Реалният риск е инфлацията. Това е риск. И след това реакцията на Фед е негова функция.

Докато инфлацията продължава да пада, Фед може да намали и при това към юни.

Големият риск е какво става с потребителските цени за февруари, които излизат през март. Ако излезе, че месецът е бил пак горещ, на пазара може да се появят дислокации.

Но при сегашните обстоятелства Фед е добре разбран от пазара. Той много бързо коригира очакваните 6 намаления на 3 за тази година. Дори при по-добър ръст и леко подобрени печалби. Пазарът сякаш го прие вече.

Докато Фед планира да действа през юни, няма да има промяна в нагласите. Те са оптимистични. Бичи.