Цената на войната с бандите в Салвадор, част 5

13:00 | 25 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Много НПО твърдят, че Ел Салвадор живее в също толкова голям страх, колкото и преди извънредното положение.

"Служител от защитните служби – най-вече полицай – може да дойде във всеки един момент и да направи арест своеволно или въз основа на анонимно обаждане. Сигурността не трябва да се плаща с цената на конституционните свободи на салвадорци", казва Рита Монти, Директор по въпросите за човешките права, Cristosal.

Въпреки че Конституцията забранява преизбирането, Върховният съд разчисти пътя за преизбирането на Букеле през 2024т. Букеле се оттегли временно от длъжността си, за да води кампанията.

Вторият мандат на Букеле поставя въпроса дали сигурността в страната е устойчива и дали ще се запази и без извънредното положение.

"Ние не просто ще спечелим! С Божията помощ ще размажем ARENA и FMLN!", казва Наиб Букеле.

"Ако става дума за обществена сигурност, нямаме време да празнуваме или да се радваме, че сме постигнали нещо, смятано за невъзможно", казва Густаво Вилаторо, министър на правосъдието и обществената сигурност на Ел Салвадор.

"Сега, след като решихме проблема с насилието, целта ни е въпроса по инфраструктурата на Ел Салвадор. Искаме да го превърнем в център  на региона. Най-голямото ни желание е да станем Сингапур на Централна Америка", казва Хриситан Гуевара, лидер на партията „Нови идеи“.

За други икономиката е на заден план. Те се страхуват, че страната все повече и повече попада в ръцете на все по-автократичен лидер.

Дали популярността на Букеле ще продължи дълго, ако той се задържи във властта?

"Страхуваме се, че извънредното положение все по-често ще се използва като оръжие за отнемане гласа на хората. Така една диктаторска власт става по-секси, по-готина, и се превръща в оправдание за решението на всеки проблем", казва Рита Монти, директор по въпросите за човешките права, Cristosal.

Превод: Стилиян Василев. Част 5/5.