Старейшините призовават за дългосрочно лидерство

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия, председател на групата на Старейшините по Близкоизточната криза

15:00 | 21 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Всички, които гледат сега, разбират, че сме в сериозна опасност. Въпросът е как да направим света малко по-безопасен, малко по-малко опасен? Каква е Вашата рецепта?

Интересно е, че The Elders, старейшините сметнаха за необходимо да изпратят отворено писмо, призоваващо за дългосрочно лидерство, както го наричаме.

Това означава лидерство, което признава сложността на проблемите, мисли за бъдещите поколения в разрешаването на тези проблеми и показва състрадание към тях.

Може би си мислите, че лидерите биха правили това. Но всъщност има все повече краткосрочни решения и популизъм. Виждаме влиянието на социалните медии. Обхватът на задържане на вниманието е много кратък.

Разбира се, избраните представители, онези на високи постове, искат да бъдат преизбрани. Разбирам го много добре. Но трябва да разгледаме колективно много сложни въпроси. Това са проблемите, върху които се фокусират старейшините.

Наричаме ги екзистенциални заплахи. Климатичната и природната криза, пандемията и кризата с ядрените оръжия.

Г-жо Робинсън, смята се, че ако сте лидер в свободния свят по-трудно въодушевявате и увличате хора след себе си. Това проблем с комуникацията ли е или с ценностите?

И двете, според мен. И по-специално се връщам към влиянието на социалните медии и инфлуенсърите с множество последователи. Те може да са много празни в съдържанието си, но имат много последователи. Някои политици им подражават. Опитват чрез социалните медии да бъдат популисти, да бъдат много краткосрочни, понякога да бъдат много ядосани.

Познаваме един конкретен човек, който даваше много лош пример, но бе последван от лидери в различни страни. В Бразилия е Болсонаро. Виждаме го дори в Корея. Казаха ми, че има популистки лидер на опозицията, който използва същата тактика.

Нямаме нужда от този начин на управление на света. Все по-трудно се постига колективно съгласие, а имаме повече нужда от него. Светът е изправен пред много повече заплахи, които могат да се решат само с международно сътрудничество. И въпреки това в света има разделение, отчасти поради конфликтите.