Украйна каза, че Русия ползва терминали на Starlink

Макс Чафкин, Bloomberg

15:30 | 14 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Starlink се върна в разговорите за Русия и Украйна. Но компанията казва, че не знае за това.

Starlink отрече устройствата им да са използвани в Русия. Не се твърди, че устройствата им се използват в Русия, а в окупираната от Русия част на Украйна. С други думи, в Украйна. 

Това ни връща към предишен случай, за който пише в книгата си Уолтър Айзъксън. Според него Мъск спрял услугата в Крим, който според международното право е анексиран от Русия през 2014 г.

Starlink е разработен като гражданска технология, Мъск е говорил, че ще бъде за Netflix и Chill. Трябваше да се използва за видео разговори и т.н. Но по начина, по който се използва, тя де факто става военна технология. SpaceX се опитва  да се възползва от това, като отрича критиката, че го прави безотговорно.

Карълайн направи добър коментар, че използваната от Мъск формулировка беше „доколкото ни е известно“. А един потребител на ЕКС попита: какво имате предвид? Отговорът на Мъск беше: връзката не работи. Мисля, че искаше да каже, , че технологията не работи на руска територия. Какво още знаем за Space X и способността за контрол на достъпа в различни юрисдикции? На сайта има карта, която показва къде работят продуктите.

Не мисля, че могат да контролират употребата по много детайлен начин и е възможно тези устройства да се ползват. Мъск отрече Русия да е купувала тези устройства. Възможно е също да са били закупени чрез посредник или нещо подобно.

Трябва да погледнем на всички тези твърдения просто като на твърдения. Украинските военни съобщават нещо, което са чули от тяхното разузнаване. Всичко е доста мъгляво,. Но това показва, че Илон Мъск се подигра с външната политика, като изразява не точно проруски настроения, а на повече симпатия към Русия от правителството на Съединените щати.

И това усложнява допълнително ситуацията, когато се появява нещо такова. Защото каквото и да се случва, това е много шумен, много мнителен изпълнителен директор, който влияе на политически въпроси. Това усложнява допълнително нещата, когато се опитва да продаде услугата на пазара, потенциално на военните в САЩ и техните съюзници.