Кристиан Линднер за имотите, икономиката и единния пазар, част 1

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

14:30 | 13 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Винаги е голямо удоволствие да разговарям с финансовия министър на Германия Кристиан Линднер. Вие сте тук по работа. И по-късно ще говорите с британския финансов министър. Можете ли да ни кажете кои са най-големите ви тревоги? Какво да правим в търговските имоти? Започна от САЩ и засяга доста европейски страни, включително и Германия.

Свидетели сме на период на корекция. Лихвите са много по-високи от очакваното. Затова много компании се притесняват и са принудени да променят прогнозите си.

Мисля, че трябва да сме наясно със ситуацията и да действаме според нея. Например за мен ЕЦБ като европейски надзор в банковия сектор следи нещата и взема съответните решения.

Да, но тревожите ли се евентуално за стабилността? В Германия има по-малки кредитори, които преживяха неприятности. Това заради търговските площи ли е или заради кредитирането? Как са германските банки?

Германските банки, които участват в този бизнес са под надзора на ЕЦБ. Така че не участвам в това. Но от това, което знам, пазарът като цяло е стабилен. Освен ако няма нужда за нови приоритети и за пренареждане на проектите поради по-високите лихви.

Знам, че има много въпроси за германската икономика и в Давос вие с доста хумор казахте, че Германия е уморена, но не е болна. Има много въпроси за германската индустрия. Нейната стара слава сега намалява. Как стана така?

Германия има някои структурни дефицити.

Те бяха покриване от ниските лихви, от търсенето от световните пазари и много евтината енергия от изкопаеми източници, която внасяхме от Русия.

Сега ситуацията се промени. Германската икономика трябва да намери нова основа. За мен има възможност за бърз обрат поради човешкия капитал, интелектуалната собственост и същината на икономиката ни.

Но след като обстоятелствата се промениха, трябва да подобрим рамковите условия за бизнесите ни. Това означава реформи на трудовия пазар, по-малко ограничения, инвестиции в публична инфраструктура и дигитализация на публичната администрация. И разбира се, смятам, че ни е нужна реформа на системата на корпоративни данъци.