Кристиан Линднер за имотите, икономиката и единния пазар, част 4

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

15:00 | 13 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Другото, което е много интересно е как Германия намали дела си в Deutsche Post Има ли нещо друго, откъдето искате да се изтеглите частично?

Германия следва дългосрочна стратегия. Ние искаме да намалим дела си във всички тези компании, в които нямаме интерес да участваме като акционер.

Затова действаме постепенно.

Но няма нужда да се бърза.

Имате ли списък с приоритети? Commerzbank, Deutsche Telekom и Uniper. Как решавате кой е следващия и какъв е графикът?

Това е дългосрочна стратегия и ние я следваме постепенно. Както знаете, няма да е разумно да се обявява публично нищо. В момента няма нужда от това.

Това са силни компании, които са успешни. Единствената стратегия е намаляване на дела на държавата. В социално-пазарна икономика ако няма нужда да сме акционери, по-добре да отстъпим дела си на пазарите.

Последен въпрос за конституционния таван на кредитите. Вие бяхте против нарушаването на дълговата спирачка. Защо други бъркат, а вие сте прав?

Ние плащаме високи лихви.

През 2021г обслужихме публичен дълг с 4 млрд за годината. Сега са 36 млрд. Така че трябва да решим кои са ни приоритетите. Инвестирахме на исторически връх. Намалихме данъчното бреме за домакинствата и корпорациите. Инвестирахме много повече за образование в рамките на дълговата спирачка, защото плащаме по-високи лихви.

Не би било устойчиво да правим нови заеми. Конституционната спирачка е в основния закон, така че нямаме избор.

Хубаво е, че сте в Лондон. Какво очаквате тук?

Да видя колегата ми Джеръми Хънт и да отида в пъб довечера.