Серджо Ермоти ще подобрява възвръщаемостта на UBS, част 1

Серджо Ермоти, директор на UBS

15:30 | 7 февруари 2024
Обновен: 18:06 | 7 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Серджо Ермоти, благодаря, че приехте да говорите с нас. Имате 1 млрд долара обратни изкупувания, позитивна прогноза за 2024, потвърдихте целта за печалба за 2025. Доволен ли сте?

Доволен съм, че приключихме годината със силна инерция. Постигнахме силна печалба за второ тримесечие. И през четвъртото. Освен това клиентите потвърдиха доверието си в компанията.

Имаме 22 млрд активи, силни потоци депозити в управлението на богатство и личните финанси. Добър напредък имаме в освобождаването от неосновни експозиции и това ни позволи днес да препотвърдим, че искаме дивидентът плавно да расте. Имаме 27% повишение на дивидента си и през втората половина на 2024г ще направим обратно изкупуване на акции.

Как ще опишете 2024г. Вашият председател каза, че е била трудна.

Повратна година. Защото вижте какъв път изминахме.

През първите 6 месеца имаше голямо напрежение. Преживяхме сливането на две действащи компании, UBS и Credit Suisse. Те се сляха в първата половина на годината.

Сливането на филиалите в САЩ и Швейцария също ще стане през 2024г.

Това е предпоставката за реализация на синергиите ни. Вече постигнахме икономии на разходи за 4 млрд през 2023г.

Сега планираме да направим още една голяма икономия от 9 млрд между 2024 и 2026г. Отчасти тези средства ще бъдат реинвестирани в бизнеса, за да направим платформата си по-устойчива и за да ускорим изпълнението на изискванията. Освен това ще инвестираме в бъдещето си.