Pictet: Конфликтът в Близкия изток може да вдигне инфлацията

Александър Таваци, главен инвестиционен директор, Pictet

18:30 | 15 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да завършим с петрола предвид събитията в Близкия изток и как се отразяват на цените. Какво очаквате да стане? Много говорим за търсене и предлагане и дали те водят цените. Сега явно събитията в Близкия изток имат поне минимален ефект.

Засега сме една в началото на движенията. Рано е да се каже дали ще има отражение.

Да не забравяме обаче какво стана в пандемията. Навлото се качи до небето. Това силно тласна инфлацията нагоре, както обявиха всички централни банки.

Ако конфликтът се разрази в по-голям мащаб, може да се появят два проблема едновременно. Първо, цените на петрола да скочат, което може да стане проблем за инфлацията. И второ, цената на навлото – също, защото всички кораби ще трябва да заобикалят Африка. Това е по-дълъг път с повече разходи.

Двете последствия заедно биха били лоша изненада в началото на годината, когато започваме да виждаме позитивни ефекти за инфлацията поради цената на петрола и цените на превоза на товари по море.

Ако стане така, от пазарна гледна точка би било изненада, защото може да означава, че централните банки ще трябва да изчакат още да падне инфлацията, за да намалят лихвите, както очаква пазарът.