Castle Island Ventures очаква биткойн ETF на 8 януари

Ник Картър, партньор-основател, Castle Island Ventures

14:26 | 27 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

След като пазарът очакваше много нетърпеливо ETF върху биткойн и ралито от това, каква част е вече оценена и колко още може да катализира поскъпване на биткойна през 2024г?

Пазарът е почти сигурен в момента, че ще има ETF. Повечето анализатори смятат, че ще стане тези дни, преди 10 януари. Аз очаквам да стане на 8 януари.

Цената в момента определено отразява тези очаквания. Дори може да има ново събитие за продажби.     

В средносрочен план ETF-ите отключват цял нов клас капитал, който иначе не би могъл да излезе на пазара и който не можеше да се отдели за биткойн. Затова очаквам структурни потоци, което ще бъде позитивно за биткойн.

Но отражението върху предлагането е много малко в смисъл на създаване на допълнително предлагане.

Не толкова разполовяването. Очакваме ETF-а буквално 10г. вече. Така че това вълнение се забелязва в цената на биткойн в последните месеци.

Споменахте потенциално събитие за продажба. Какво би накарало в момента инвеститорите или да спечелят, или да излязат от някои крипто активи?

Разбира се, имаме възможност за продажба заради данъците в края на годината. Виждаме, че пазарът отстъпва от някои от тези ръстове в последните дни. Но като цяло става дума за очаквания спрямо катализатори.

Пазарът в момента очаква нетърпеливо ETF-а и голямото рали от 20-те и ниските нива на 30-те хиляди към средата на 40-те хиляди почти изцяло се дължи на ETF-а при биткойн.

В самия ден цената може да не мръдне особено. Но очакваме да се развива в средносрочен план. Това е вълнуващо.

Пенсионните фондове и други финансови организации, които в миналото не можеха да препоръчват биткойн на клиентите си, сега може да получат тази възможност с ETF-ите. Очаквам пазарът да се засили с големите ETF-спонсори и по-големите финансови институции на света.

Според мен това ще се случи в началото на 2024г.