Фантастичната индустриална революция в Лос Анджелис, част 2

Ашли Ванс, Bloomberg

09:00 | 2 декември 2023
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

 

Лос Анджелис, където дори машините са красиви

Лос Анджелис ме призова за първи път, когато бях на 18.

Пристигнах тук, в грандиозния колеж Pomona, където учих философия.

Често ме питат, „какво правиш със специалност по философия?” Ами правя единственото нещо, което мога, и то е да ви показвам хора, които могат.

Особеното на Лос Анджелис е, че тук всичко е възможно.

Далеч от славата на Холивуд, това е град, богат с автомобилна култура, аерокосмически мечти и индустрия.

Това е Лос Анджелис, който обичам.

И ако вие не знаете, Лос Анджелис се кани да се превърне в най-интересния производствен център в света.

Започваме нашето пътешествие в този метален подземен свят и нека ви покажа Скоростният магазин на Уолдън и неговия собственик – Боби Уолдън.

Той е част от производствената история на Лос Анджелис. Част е от индустрията за оформяне на метали от 35 години. Той е прави и ремонтира части на ретро коли, както едно време – на ръка.

"Оформянето на метали е изключително стар занаят. От стотици години до сега има само три неща, които можеш на направиш с метала – да го свиеш, разтегнеш или оформиш, което е вид сгъване. Извън това няма много нови технологии", казва Боби Уолдън, собственик на Walden  Speed Shop. "Натрупах доста опит като правех части за Harley Davidson от нулата. После дойдоха уникалните спортни коли, хот род, рязах панели, чистих ръжда, след това започнах да правя части и накрая - цели коли".

Ако ще правиш това, което Боби прави, Южна Калифорния е правилното място.

"Хубавото нещо на Южна Калифорния, като за начало, е времето. През 40-те години след Втората световна война, мъжете се прибират у дома. Тези мъже са били все още деца. И са живели живот и са виждали неща, които ние днес не можем да си представим. И когато се връщат, пълни с живот, започват да търсят тръпката, нали?", казва Боби.