Фантастичната индустриална революция в Лос Анджелис, част 7

Ашли Ванс, Bloomberg

16:30 | 2 декември 2023
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Следваща спирка, друг бивш работник на SpaceX, който извежда производството до звездите.

"Когато бях в SpaceX и работих върху плана за колонизиране на Марс, мозъкът ми не спираше да се чуди как ще успеем да го направим", казва Ерик Палич, съосновател и главен изпълнителен директор на Freeform. "Няма да изпратим войници и машини на Марс. Ще искаме да направим всичко на място. Това също ме подтикна към това да започна да се занимавам с 3D принтиране".

Ерик Палич, съосновател и изпълнителен директор на Freeform, иска да създаде 3D принтери с размерите на сграда, с транспортни ленти и монтажни линии. И за да може това да се случи, те трябва да имат купища лазери и дигитални софтуери, които да ги координират. Той работи върху прототип.

Лазерите правят 3D принтирането върху метал възможно, загряването на металния прах и заваряването на всеки нов слой с предишния.

Тази машина представя огромен пробив за 3D принтирането. Много по-бързо е, много по-евтино и много по-точно от всичко, което сме имали преди. Вероятно приближава 3D принтирането по-близо до технология за масово производство.

"Големият проблем е, че днешните машини са, за добро или за лошо, глупави. Пишеш програми и след това казваш на машината какво да прави. Просто го повтаряш докато машината не го направи както трябва и не го смени. Какъв срам за технологията, която не трябва да се интересува, коя част от машината се е повредила", казва Ерик.

Вярно. Цялото нещо е свързано с креативност и въображение.

Freeform събира информация какво е направила машината и го предава на невронната мрежа, която може да научи машината как да направи нещата по-добре следващия път, процес изискващ огромно количество информация.

Всички тези данни показват, че Freeform може да създаде невероятно сложни дизайни от здрав метал и евентуално да направи ракетни двигатели, части за коли и всичко, което може да отиде на Марс.

В този момент от пътешествието ми в Лос Анджелис се чувствах като всеки друг водещ в Холивуд, трябваше ми една безполезна награда. За това накарах Ерик да изпринтира една за мен.