Лоренцо Бини Смаги: В Европа на карта е заложено доверието в ЕЦБ

Лоренцо Бини Смаги, председател на УС на Societe Generale

13:30 | 29 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Лоренцо Бини Смаги, благодаря ви за това интервю за Bloomberg. Тук, в Синтра основните разговора са около централните банки, а те сякаш искат да са агресивни, да се преборят с инфлацията на всяка цена. Но пазарът го тълкува другояче.

Вероятно пазарите очакват да настъпи рецесия като последица от това агресивно поведение, а следователно, рано или късно лихвите ще се понижат. В краткосрочен план те могат да се покачват, но вероятно ще се понижат в началото на следващата година, ако има рецесия. А ние би трябвало да очакваме рецесия, защото никога досега инфлацията не се е понижавала без рецесия.

Мислите ли, че централните банки няма да се спрат пред нищо, за да овладеят инфлацията?

Мисля, че те трябва да комуникират това послание много силно, за да сложат край на случващото се със заплатите, което би създало вторични ефекти и ще доведе до още по-упорита базова инфлация. Те трябва да говорят агресивно, а ще видим дали и ще действат агресивно, особено ако признаците за рецесия се появят по-рано от очакваното. Но за момента трябва да тълкуваме казаното от тях като коректното послание – лихвите ще се покачат поне още един път в Европа, а в САЩ може би два пъти.

Основната фраза, която чувам е: „Каквото и да става“, а това означава, че ще има рецесия и ако инфлацията не бъде овладяна, централните банки ще продължат с политиката си.

Това и трябва да направят, защото започнаха да повишават лихвите твърде късно. И не мисля, че те искат да бъдат запомнени като онези, които изпуснаха инфлацията. Така че, сега всички централни банки искат да бъдат отбелязани като тези, които са понижили инфлацията както са обещали. Те няма да се предадат.

В Съединените щати има и политически проблем – те трябва да го направят преди изборите през следващата година. Тоест, трябва да го направят бързо.

В Европа няма избори освен за парламент, но на карта е заложено доверието в централната банка и те трябва да понижат инфлацията под или близо до 2% до края на следващата година.